Ny inredning

Sitter du med gamla rariteter som har en bedagad utsida? Det finns många äldre, klassiska, möbler som genom åren fungerat som allt ifrån viloplats till samtalsämne. För den som har ett intresse av äldre design och inredning, är det möjligt att göra stora fynd på diverse marknader runt om i landet. Trots att vissa av de tidigare formspråken passerat, finns en nostalgisk och historisk berättelse att ta del av för den som så önskar. Att anlita en duktig tapetserare för att åter se den forna glansen i möblerna är inte svårt. Flera av de möbler som kommer in för möbeltapetsering är föremål som funnits i hemmet under lång tid. Det kan vara en Bruno Mathsson fåtölj som följt med sedan barnsben eller en Carl Malmsten som för tankarna till uppväxten. Oavsett vilken designklassiker man har framför sig, går det att restaurera vad som gått om intet genom åren.

Tyg och struktur

Det finns flera orsaker att vända sig till den som kan möbeltapetsering. Dels kan det handla om att man vill beställa ett arbete, men det kan lika gärna handla om att diskutera vilka möjligheter som finns med äldre möbler. Den som jobbar inom möbeltapetsering har ofta ett stort och professionellt intresse. Att få reda på vilka tyger som anses rätt för en omtapetsering är därför snabbt gjort. Rör det sig om detaljer som klädda knappar vilka försvunnit under tidens bana, kan samma person ofta vara behjälplig med detta.

Bland de olika företag som verkar inom möbeltapetsering finns det vissa som har ett tydligare intresse än andra. Det finns de som endast fokuserar på möbler från ett specifikt möbelhus, eller som jobbar med en viss typ av material. Även skinn förekommer vanligtvis inom möbeltapetsering när man vill restaurera en soffa eller fåtölj som blivit nött och torr. För tapetsering av klassiska möbler från Sverige, finns en rad kunniga inom möbeltapetsering. Bland annat detta företag som gått in för såväl soffor som kuddsatser från etablerade tillverkare med en historia.

Det finns ingen anledning att kassera möbler som fått ett slitet yttre. De flesta är hantverk som klarar sig under årtionden om de tapetseras.