Lär dig grunderna av en målare

Målare bredvid en nymålad väggDet finns många saker som man som privatperson kan genomföra i syfte att försköna sitt eget hem och ett av de vanligaste – och enklaste – sätten är att måla om. Principen då det kommer till att måla är nämligen ganska enkel; man köper färg, man köper penslar, man köper verktyg för att ta bort den gamla färgen och därefter sätter man igång. Varför är det då på det sättet att många misslyckas med att måla trots att grundprinciperna är så enkla och hur kommer det sig att en professionell målare aldrig misslyckas på samma sätt?

Jo, här kan man direkt peka ut en avgörande detalj som skiljer en målare från hur en privatperson arbetar; nämligen förberedelse och förarbete. Om vi skulle jämföra här så kanske en vanlig privatperson i exempelvis Stockholm som står inför att måla om en vägg i vardagsrummet möjligen lägga tjugo procent av sin tid på just förarbetet. Detta medan en målare i Stockholm skulle lägga ner upp till åttio procent på det och där har vi också den avgörande skillnaden mellan ett proffs och en lekman. En målare skulle nämligen börja med att slipa, spackla och putsa och därefter fortsätta med detta även om det ser okej och bra ut – en privatperson skulle förmodligen slipa för lite, spackla och därefter inte putsa ut detta till dessa att en jämn, fin yta skapats.

Detta är också enkelt att förklara; en privatperson som ska måla är förmodligen så sugen att sätta igång och se en snabb förändring så att all tanke på förarbete glöms bort – detta medan en person som jobbar med måleri vet att det är just detta förarbete som är en förutsättning för att överhuvudtaget få färgen att fästa på väggen. Där kan man således lära sig en hel del av en professionell målare och direkt använda det tålamod som denne lägger på förarbetet som en slags mall inför sitt eget måleri.

Tankegången ska vara att mer än halva tiden ska läggas på den yta man ska måla innan man stoppar penseln i den första färgpytsen och att man ska se till att köpa både sandpapper och spackel som håller hög kvalitet. Genom att lägga tiden på ett förarbete slipper man problem med att färgen inte fäster eller att det skapas flammor på väggen; problem som i sin tur leder till att man som privatperson blir tvungen att göra det man velat undvika – nämligen att kontakta en professionell målare i den staden där man bor.

En målare gör ett underskattat jobb

Att vissa jobb med renovering anses som lättare att utföra innebär inte att de personer som har detta som yrke på något sätt ska underskattas. En målare utför nämligen betydligt svårare uppdrag än att bara måla; i detta yrke ligger även en stor kunskap inom saker som flytspackling, vanlig spackling samt även tapetsering. Naturligtvis sker jobbet även inomhus och rent exteriört och både på låga- och höga höjder.

Att arbeta som målare – oavsett stad – handlar således om att man är väldigt mångfacetterad och har många strängar på sin lyra. Det är lätt att peka på att person som kallar sig målarmästare gör ett jobb som vem som helst skulle klara av, men så är alltså inte fallet. En målare, en snickare, en rörmokare eller en grovarbetare är, helt enkelt, specialister på samma sätt som en advokat eller en polis är.

Det är således dags att börja uppskatta dessa yrken och behandla dessa på samma sätt och med samma respekt som man gör med de båda sistnämnda. Alla som någonsin försökt sig på att måla om husets utsida eller genomföra ett enklare snickarjobb vet exakt vad vi talar om här.

Oseriösa aktörer i målarbranschen

Att man ska uppskatta jobbet som exempelvis en målare utför innebär inte att man ska anlita vilken som helst om man behöver hjälp. Detta gäller särskilt i större städer där Stockholm får anses som den största problemstaden gällande detta. Det är nämligen så att hantverksbranschen i allmänhet och måleribranchen i synnerhet under senare år drabbats av att fler och fler oseriösa aktörer smugit sig in på marknaden och detta går direkt att härleda till det avdrag som privatpersoner över hela Sverige har rätt att använda sig av. Det här avdraget går under benämningen Rot-avdrag och det innebär att man kan dra av halva arbetskostnaden på sin deklaration och därefter få tillbaka summan på sin skatt; ett avdrag som gjort att fler svenskar renoverar och förbättrar sina hus.

Tyvärr har denna renoveringshets i Sverige gjort att många oseriösa företag sökt sig till exempelvis målaryrket i jakt på snabba pengar och att man som privatperson måste vara väldigt vaksam innan man skriver på något kontrakt. Ska du exempelvis anlita en målare i Stockholm så måste du sätta dig ner och gå igenom de alternativ som finns; du kan inte längre räkna med att du får tag på en pålitlig sådan i dagsläget.

Alltså; kolla referenser, kolla priser och kolla upp vilka jobb denne målare påstått sig ha gjort. Om det inte finns några referenser så är det nog tyvärr så att du ska avstå och fortsätta din jakt – detsamma gäller alltså hantverksbranschen i stort och främst då i de större städerna i Sverige dit vi räknar Stockholm, Malmö och Göteborg. Referenser är A och O och det som du som kund i dagsläget måste använda dig av och luta dig mot. Risken att bli lurad har ökat markant i och med att detta rot-avdrag infördes i Sverige.

Vi får här se vad som händer då detta halveras vid årsskiftet; kan det sanera i branschen så får vi nog anse att det får vara värt det. Även vid en halvering så ska man veta att avdraget är väldigt frikostigt.