Förberedelser inför en badrumsrenovering

Läs tidningar, titta på bloggar, hos grannar och släktingar för att se hur andra har gjort sina badrum och hitta inspiration. Det är bra om du vet i stora drag vad du är ute efter innan du sätter igång ett renoveringsprojekt!

Planera innan

En badrumsrenovering tar vanligen mellan 4 och 6 veckor. Det kan vara påfrestande att bo kvar i bostaden där badrummet renoveras, med vatten och avlopp avstängt, med byggdamm och oväsen. Se därför till att planera väl inför din badrumsrenovering hur du/ni ska lösa det praktiska runt omkring.

Ska du bo kvar i hemmet under tiden som badrummet renoveras, se efter om det finns duschmöjligheter och toaletter i huset eller grannhuset som ni kan använda medan vatten och avlopp är avstängda. Har man landställe, kan det vara skönt att få badrumsrenoveringen gjord under semestern, medan man är borta.

Att fråga hantverkaren hur badrumsrenoveringen kommer att gå till och vad det får för konsekvenser på era vardagsrutiner, kan göra att du undviker många onödiga problem och irritationsmoment under tiden som badrummet renoveras.

En badrumsrenovering är en stor investering, så lägg lite extra tid på att välja material och färger som du tror att du kommer att trivas med under en längre tid. Det kan också vara bra att fundera på vad en möjlig köpare av din bostad i framtiden skulle uppskatta. Välj inredning, blandare, handfat, badkar, toalettstolar etc. av hög kvalitet.

Beräkna kostnader

ROT-avdraget bidrar till att lösa den ekonomiska biten av en badrumsrenovering, vilket ger fler chansen att få sitt drömbadrum till verklighet.

Hur dyr renoveringen blir beror på storlek, vilka material och installationer man väljer till sitt nya badrum och vem du anlitar. Se till att i förväg göra en beräkning på ungefär hur mycket badrummet kommer att kosta med arbete och material. Det kan vara en bra idé att anlita en entreprenör som kan ge dig ett fast pris på renoveringen. Då vet du i förväg vad kostnaderna blir och det blir inga otrevliga överraskningar efter att badrummet väl är klart.