Varmt i hemmet

I samband med hemrenoveringar är det inte ovanligt att man tar i lite extra för att öka trivseln och hemmets funktion. För många kan det handla om att man väljer nya möbler eller att man tapetserar om även i rum som annars inte omfattas av renoveringen. Någonting annat som har visat sig vara av hög prioritet för villaägare är frågan om temperatur. Inte minst när det gäller golv och badrum. Att sätta in golvvärme kan vara någonting som lyfter känslan i hela bostaden, men det finns också en helt annan aspekt av golvvärme för den som är mån om att underhålla huset.

Här finns utrustning och material för golvvärme. Även om det vanligtvis krävs att man tar in hjälp med installationen, finns mycket som går att göra själv för att snabbt komma igång. Många gånger kan man dessutom spara en del pengar på att kavla upp ärmarna så långt det nu är tillåtet utan att ha utbildning.

Stående vatten

Det är vanligt att lägga in golvvärme i rum som hanterar mycket vatten. Badrummen får ofta golvvärme installerat i samband med att man sätter kakelskivor eller på annat sätt renoverar. Detta är förvisso en fråga om komfort i viss utsträckning men golvvärmen har även en annan funktion. Stående vatten är någonting som helst inte skall förekomma i ett badrum som är byggt på rätt sätt. Istället skall allt vatten rinna till brunnen och övrigt skall hanteras av ventilationen. Har man personvåg, tvättkorg eller någonting annat som kan blockera vattnet, ökar dock risken för att det blir stående. Golvvärme underlättar avdunstning och kan på så vis ha en stor effekt på hur snabbt rummet torkar efter en dusch. Detta gäller även för hallen i fastigheten. Vintertid går man ofta in med blöta skor vilka lämnar en mindre sjö av vatten även om man har borstat av sig noga. Golvvärme i hallen har, precis som i badrummet, funktionen att den får vattnet att avdunsta. Att man samtidigt får en behagligare känsla när man går utan skor är en bonus.

Förutom att sätta in golvvärme är det nästan regel att sätta in en handdukstork. Har man en sådan kan man snabbt få ordning på en blöt handduk och har även möjlighet att snabbt torka kläder som behövs snart efter tvätt. Varje år sker renoveringsarbeten i svenska villor. Många av dessa renoveringar handlar om att öka standarden och förbättra trivseln. Att jobba med värme är därför någonting utbrett.